30.1.2010

Kuinka reikiä kudotaan?


En tiedä kuinka moni teistä tietää tämän, mutta tuossa meidän Oupsin porukassahan on monta toooosi hyvää kutojaakin.*) Ja kyllähän se pistää välillä ihmistä riepomaan, kun näkee niitä ihania tuotoksia eikä ite osaa tehdä samanlaisia... Sitä ei uskois, että meikäläinenkin on joskus maailmassa kutonut itselleen villapuseron ja aika monta kaulahuivia, mutta silti en ole ikinä saanut opeteltua vähän "hienompia" tekeleitä. Ja toinen asia, mikä mulla on rieponut ihan suunnattomasti, on se, että minä en ole tajunnut miten niitä reikiä saa kudottua. ;D (Nyt saa sitten nauraa ihan vapaasti.)

Tästä kaikesta sai alkunsa se, että viimeisimmän Oupsin tapaamisen jälkeen minä päätin, että nyt se tämä neiti oppii tekemään niitä reikiä. Ihan ensimmäisenä kaivoin esille jonkun vanhan MODA-lehden, kun muistin, että niissä on jotain ohjeita. Ja löytyihän sieltä ihan kiva ohje huiville, jota pystyis pikku matkan kokeilemaan.

Okei. Aloitetaan.

Ensimmäisenä ohjeessa lukee, että pitäis olla jotain "teetee poppari" -lankaa. (Juu, ei mitään havaintoa mitä se edes voisi olla.) Päädyin penkomaan kaappeja ja tuloksena on a) ristipistolankaa tai b) virkkauslankaa. Kallistuin vaaleanpunaisen virkkauslangan puoleen ajatuksena "parempi kuin ei mitään". Seuraavana olisi pitänyt olla tuolle "teetee"-langalle nro 5 Addi-puikot (Mitvit on Addi? Onko se joku merkki?). Mutta mullapa onkin virkkauslankaa, ja siihen passaa 2-2,5 puikot. Juu ei ole muuta kuin hyvin väännetyt nro 3, kaipa nekin käy...


Ja eikun ohjetta tavaamaan. Silmukanluonti nyt sentään onnistui ulkomuistista, mutta sitten tökkäsi. Ohjeessa lukee; 1.-2. krs: neulo sileää neuletta. Joo-o, ihan heti kunhan joku mulle vaan selittää mitä on sileä neule. (Tässä vaiheessa viimeistään saa nauraa.) Siinä sitä sitten katellaan valokuvaa ja päädytään tulokseen, että sileä neule on yhtäkuin oikealla oikein ja nurjalla nurin. (Ja jos joku nyt tulee sanomaan, että se on jotain muuta, niin voihan #¤%"#%%"#.)

Pitsiraita alkoi seuraavaksi, ja kyllä mulla meinasi ihan oikeasti usko jo loppua koko touhuun ja lentää tikut seinään. (Asiaan saattoi tietysti vaikuttaa sekin, että Poitsun mielestä nuo kutimet olivat hirveän mielenkiintoiset - ja niistä oli hirveän mukava käydä NYKÄISEMÄSSÄ heti kun pääsi tarpeeksi lähelle Äitiä.) Juupajuu. (Eli puikot tauolle ja palaamme harjoitteluun kun Poika on nukkumassa.)

Mutta asiasta kolmanteen, siinä vaiheessa kun luin pitsiraidan ohjeesta, että "langankierto puikoille", niin mulla syttyi lamppu pään päälle ja tajusin ne reiät. ;D ;D ;D Hahahahhaaa, onhan ne kyllä vaikeita tehdä, on on.


Tässä se harjoittelukappale nyt on. Huivia tästä ei tule ikinä, eikä varsinkaan ohjeessa mainostettua 170 cm pitkää. Yhdellä virkkauslankarullalla ei pitkälle pötkitä. Mutta tuo lanka riittää ehkä tyynynpäälliseen, ja värikin ois ihan nätti semmoiseen... :)


Harvinaisen pitkän kirjoituksen lopuksi kysymys vähän kokeneemmille: onko ne bambupuikot (juu, sellaisiakin kuulemma on) yhtään paremmat kuin noi metalliset? Kun mulla on näköjään ongelma; jos kudon löysempää, niin silmukat tippuu, ja jos kudon tiukempaa, niin puikot vääntyy. ;D ;D ;D


*) Toim.huom. Siellä, mistä minä olen kotoisin, on aina kudottu. IKINÄ ei ole neulottu. Eli turha tulla mulle urputtamaan mitään "kangaspuilla kudotaan" ja "puikoilla neulotaan" -juttuja.

9 kommenttia:

  1. Tuosta tulee nätti tyynynpäälinen! Ja ihan oikean näköiseltä näyttää :)

    VastaaPoista
  2. Hienolta näyttää!

    Kyllä puiset puikot, esim. bambut on vähemmän liukkaita kuin metalliset. Eli saattaa auttaa asiaa. Tosin sulla oli nyt virkkauslankaa joka tosin oli aika tiukkakierteistä ja puuvillaista. Villalanka ei ole niin liukasta ja löyhäkirteinen myös vähentää sitä lipsumista.

    VastaaPoista
  3. Vau! Tuohan on upea! :)

    Pitsineuleessa saakin olla vähän isommat puikot mitä suositellaan, eli sulla oli ihan nappiin puikkovalinta. :) Bambupuikot ei oo tosiaan niin liukkaat mitä metalliset, mutta se on makukysymys, kummalla tykkää kutoa, ja langastakin riippuu. Teetee Poppari on langan merkki, sitä saa käsityöliikkeestä vaikkapa Somikista Oulussa. Addi on puolestaan puikon valmistaja, ja monet tykkää että Addin puikot on paremmat kuin muut. Minä kyllä kudon usein tuollaisilla samanlaisilla vääntyneillä tai itse asiassa vielä pahemmin vääntyneillä puikoilla kuin nuo sun, eli kyllä niilläkin jälkeä tulee. :)

    Hienolta kyllä näyttää, ei uskoisi ettet ole ennen reikiä kutonut! :) Jatka samaan malliin! :)

    VastaaPoista
  4. =) Oppia ikä kaikki. Kiva kuviointi tuossa mallissasi.

    VastaaPoista
  5. Hieno homma !! Ja muuten varoituksen sana; vielä sä etsit sitä lankaa omista varastoista mutta ennen pitkää huomaat surffailevasi klo 22 jälkeen erilaisilla lankaputiikkien sivustoilla hankkien lankaa, josta EHKÄ joskus tulet jotain kutomaan !! Trust me, I´ve been there !!
    Voin lainata bambuja jos haluat ensin testiä.

    VastaaPoista
  6. Onkohan minullakin toivoa, että joskus osaisin noita hienoja neuleita =) ? Ihan menet kyllä pro-neulojasta.

    VastaaPoista
  7. Oi se on hieno ja reiät erityisen hienoja :) Minä ainakin tykkään kutoa bambuilla tai muilla puisilla enemmän kuin metallisilla, tosin just taas huomasin, että kolmosen bambut on jossain hukassa, yllätys yllätys :) Meillä Pipari häiriköi kutomista, antaa kyllä pistellä ihan rauhassa, mutta kutominen on liian mielenkiintoista.

    VastaaPoista
  8. Hienoa jälkeä olet saanut aikaan. Kyllä hieman nauratti lukea miten homma eteni, mutta lopputulos on pääasia. :) Minulla meinaa joskus hermo mennä jos en heti ymmärrä ohjetta, vähän kärsimätön luonne kun olen. :D

    VastaaPoista
  9. Arvasin heti, kun otsikon näin, että tälle jutulle saa nauraa : )
    Kyllä hauskaa oli ! Mä tykkään kutoa kaikkea mahdollista pyöröpuikoilla, minusta ne on hartiaystävällisempiä kuin tuollaiset "suorat" puikot.

    VastaaPoista

Thanks for your comment!!!